Turda a fost gazda unei delegații din Republica Moldova, compusă din primari și viceprimari din cinci unități administrativ-teritoriale din Moldova (Chișinău, Strășeni, Cahul, Iaoveni și Edineț), reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova și a unor organizații nonguvernamentale din domeniul administrativ.

În cadrul unui proiect de schimb de experiență derulat de Asociația Administratorilor Publici din România în parteneriat cu Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova și Congresul Autorităților Locale din Moldova, Turda a fost dată ca exemplu de bune practici în ceea ce privește implementarea proiectelor europene și guvernamentale, cât și modul în care performează administrația locală.

De asemenea, această vizită are la bază un program pilot de implementare a conceptului de administrator public în Republica Moldova, în baza modelului de succes preluat din România.

 

,,Este o vizită dedicată studierii conceptului de administrator public sau city manager și modul cum această funcție funcționează în România, pentru ca ulterior să-l putem implementa în Republica Moldova. Cu siguranță noi am fost foarte mult impresionați de ceea ce am auzit și am văzut în municipiul Turda, mai ales de progresele care au avut loc în Turda în ultimii ani. Cu siguranță am înțeles un lucru: că este foarte important rolul echipei și din această echipă face parte și administratorul public. În municipiul Turda există o viziune clară de dezvoltare a municipiului. Domnul primar a demonstrat că el și echipa lui au o viziune de lungă durată, și nu numai viziune, ci știe cum să fie implementată această viziune în practică.” – a declarat directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui.

 

Printre invitații speciali la acest eveniment s-a numărat și directorul regional al ICMA Europe (International City/County Management Association), domnul Peter Agh.