Scrisoare adresată turdenilor de către primarul municipiului Turda, Cristian Matei

Dragi locuitori ai municipiului Turda,

Vă mulțumim pe această cale pentru contribuția pe care ați avut-o la constituirea bugetului local prin plata taxelor și impozitelor. Datorită Dumneavoastră și datorită numeroaselor proiecte cu finanțare europeană și guvernamentală orașul nostru a beneficiat în ultimii ani de o creștere semnificativă a bugetelor an de an, astfel că și în anul 2020 am avut un buget record, cu 127% mai mare ca cel din anul 2019, în suma absolută de, 356.953.975,00 lei, din care:

 –   secțiunea de funcționare 95.266.003,00 lei, respectiv 26,69%

– secțiunea de dezvoltare 261.687.972,00 lei, respectiv 73,31% (proiecte cu finanțare externă nerambursabilă 191.963.152,00 lei și obiective de investiții finanțate din bugetul local 69.071.820 lei)

 Anul 2020 a fost un an destul de dificil, un an în care ne-am luptat cu această pandemie care a acaparat întreaga lume, iar măsurile pe care am fost nevoiți să le luăm au presupus niște cheltuieli semnificative. Însă, datorită finanțărilor europene și guvernamentale pe care le-am obținut în ultimii ani, proiectele Turzii continuă, iar în anul 2020 am reușit să finalizăm un număr record de lucrări de modernizare.

 De asemenea, anul 2020 a fost și un an electoral, an în care ați sprijinit prin votul dumneavoastră echipa care lucrează din 2016 la dezvoltarea Turzii și ați ales continuitatea, motiv pentru care vă mulțumim și vă asigurăm că vom face tot posibilul, ca și până acum, ca Turda să devină un oraș așa cum ne dorim cu toții, un oraș modern, european, prosper și dezvoltat.

 Ne străduim în mod continuu să îmbunătățim calitatea actului administrativ, cât și cooperarea dintre administrația publică și locuitorii orașului. Astfel, vă redăm în continuare care au fost principalele investiții realizate în anul 2020 și o scurtă perspectivă a ceea ce va urma în anul 2021:

 

 1. Record absolut – în anul 2020 au fost finalizate cele mai multe lucrări de asfaltare și modernizare – 31 de lucrări finalizate: carosabil Libertății – P-ța Romană – P-ța 1 Decembrie 1918, Petru Rareș, Săndulești, Nicolae Teclu (sector 4), Ecaterina Teodoroiu, George Coșbuc, Ion Moldovan, Vrancei, Salinelor, Salciei, Racului, Tudor Arghezi, Cucului, Constructorilor nr.16, Macilor 2-4, Amurgului, Toamnei, Lianelor 6-8/Lotus 1-5/ Amurgului 28-32/Toamnei 2-4, Narciselor 2-16/Lotus 9-13, Zorilor 4-10/Nuferilor 21-23, Calea Victoriei 112-116, Caisului, Prunului, Aleea Olt, Nucului, Șesului, Piersicului, Vișinului, Cireșului, Mărului, Aleea Alexandru Borza – și încă 15 lucrări în stadii avansate: 22 Decembrie 1989, Alexandru Ioan Cuza, trotuare Piața Romană – Libertății – P-ța 1 Decembrie 1918, Aleea Băilor, Aleea Mureș, Barbu Lăutaru, Arieșului, Nicolae Teclu (sector 1,2,3), Putna, Bogata, Alecu Russo, Cocoșului, Turturelelor, Petru Maior (parțial), Lianelor 2-4/Toamnei 1-3/Amurgului 34/Calea Victoriei 118, sens giratoriu Constructorilor – Plopilor.
 2. Compania de Apă Arieș derulează în continuare cel mai mare proiect european de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare – S-au derulat lucrări pe 174 de străzi, din care 95 de lucrări au fost finalizate.
 3. S-a obținut finanțare Guvernamentală pentru modernizarea Cartierului Primăverii și a altor 6 străzi.
 4. Au fost demarate lucrările de construire a noii Săli Polivalente, investiție realizată cu fonduri de la Guvernul României.
 5. Obținerea finanțării Guvernamentale pentru 4 proiecte sportive: Academia de Performanță Sportivă Potaissa Turda, Construire Bază Sportivă tip 1, Construire Bază Sportivă tip 2, Amenajare Complex Sportiv Mihai Viteazul.
 6. Au fost semnate contractele de finanțare europeană pentru modernizarea Parcului Central, reabilitarea clădirii fostei Judecătorii, modernizarea Teatrului Național Aureliu Manea, modernizarea Grădiniței Prichindelul Isteț și a Creșei nr.4, modernizarea Grădiniței Sfânta Maria și a Creșei nr.5 și modernizarea Creșei Poiana cu Castani.
 7. Colegiul Tehnic – corp C2 – a fost modernizat cu fonduri guvernamentale (lucrări finalizate).
 8. A fost deschisă prima creșă cu predare în limba maghiară din municipiul Turda, creșa Iosika Miklos.
 9. Au fost alocate fonduri guvernamentale pentru reabilitarea clădirii Primăriei – monument istoric.
 10. Obținerea dreptului și alocarea fondurilor pentru reabilitarea Cimitirului Eroilor.
 11. Demararea lucrărilor de reabilitare a Cinematografului Tineretului.
 12. Implementarea proiectului european de reabilitare termică – Asociațiile de proprietari Str. Republicii 43 și Libertății nr. 2.
 13. Au fost montate jocuri noi și aparate de fitness în Parcul Central și a fost înființat un loc de joacă pentru câini.
 14. Amenajarea spațiului din proximitatea blocurilor – Calea Victoriei C6-C7 prin intermediul proiectului de bugetare participativă Turda Decide.
 15. Edificarea locuinței protejate – pentru adulții cu probleme de sănătate mintală, pe strada Salcâmilor nr. 8
 16. Demararea lucrărilor la blocurile de locuințe sociale – Negru Vodă
 17. A fost semnat contractul de parteneriat pentru construirea Centurii Ocolitoare Turda – Câmpia Turzii, între Consiliul Județean Cluj, Municipiul Turda și Municipiul Câmpia-Turzii.
 18. Am luptat împotriva COVID-19 – Turda a fost primul oraș din România care a montat dispensere cu dezinfectanți în mijloacele de transport în comun, au avut loc ample acțiuni de dezinfecție în școli, spații publice, parcuri, instituții, străzi, scări de bloc, au fost pregătite spații de cazare pentru carantina instituționalizată, s-au luat măsuri speciale la Spitalul Municipal (alocare fonduri, amplasare corturi de triaj, achiziții echipamente pentru personal), a fost implementat un program prin care prin Direcția de Asistență Socială s-au livrat produse alimentare persoanelor vârstnice la domiciliu în timpul stării de urgență, au fost montate dispensere cu dezinfectanți în toate scările de bloc din municipiu, au fost dezinfectate zilnic autobuzele TUP, au fost pregătite școlile pentru examene și le-a fost asigurat elevilor un mediu sigur.
 19. Au fost alocate fonduri semnificative Spitalului Municipal Turda – în valoare totală de 2.253.000 lei. A fost renovată Secția de Boli Infecțioase și a fost achiziționată aparatură de ultimă generație (două ecografe performante SAMSUNG și Philips, sterilizator cu plasmă, masă chirurgicală pentru blocul operator, lampă led de ultimă generație pentru blocul operator, 3 ventilatoare noi pentru secția de ATI, 10 monitoare funcții vitale pentru secția ATI, Holter EKG, cardiotocograf, videolaringoscop și linie de testări imunohematologice.
 20. A fost înființat un nou Cabinet Stomatologic pentru elevi – la Colegiul Tehnic.
 21. Înființarea Centrului de Recoltare – pentru donare de sânge. Acesta a fost finanțat prin intermediul proiectului de bugetare participativă Turda Decide.  
 22. A fost înființată o platformă pentru depunerea documentelor online – prin care cetățenii pot beneficia de serviciile primăriei fără a se mai deplasa la ghișee. Sunt peste 140 de operațiuni disponibile.
 23. A fost semnat contractul de finanțare europeană pentru proiectul eTurda – debirocratizare prin digitalizare în administrația publică, proiect prin care se va consolida capacitatea instituțională și se va eficientiza activitatea la nivelul administrației locale, prin simplificarea procedurilor administrative și reducerea birocrației pentru cetățeni.
 24. S-a derulat implementarea proiectului european ADEPT – Administrație Digitală Eficientă pentru Cetățenii din Turda.
 25. A fost organizat și în acest an Festivalul Internațional de Teatru, ediție în condiții de pandemie, cu măsuri speciale de siguranță.
 26. În anul 2020 au fost organizate Alegerile Locale, prin care datorită votului dumneavoastră am fost încredințat cu un nou mandat, fapt pentru care vă mulțumesc, iar Consiliul Local a fost reconstituit. De asemenea, au fost organizate și Alegerile Parlamentare, astfel încât toți cetățenii Turzii să își poată exercita dreptul la vot în cele mai bune condiții, în contextul pandemiei.
 27. Am reușit să deschidem patinoarul și să oferim copiilor o bucurie, chiar dacă am fost condiționați de anumite restricții.
 28. Au fost premiate cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie.
 29. Am obținut premiul pentru Cel mai bun Proiect de Mobilitate Urbană – Transport în Comun 100% electric în Municipiul Turda – din partea Asociației Române pentru Smart City.

 PROIECTE MAJORE ÎN PREGĂTIRE:

  – Transport Urban și Periurban pe Cablu – Pornind de la faptul că Turda este singurul oraș din România cu transport public de călători utilizând tehnologii verzi, integral electric, ne dorim să ducem Turda la un alt nivel, motiv pentru care am început să pregătim, împreună cu Consiliul Județean Cluj, un proiect îndrăzneț, unic în regiune și anume: realizarea unui transport urban și periurban (limitrof) pe cablu. Acest sistem va reprezenta o alternativă ecologică de transport și va uni toate punctele turistice ale Turzii, inclusiv Cheile Turenilor și Cheile Turzii. Vor oferi cetățenilor o nouă alternativă de transport electric, incluzând în obiectivele turistice ale zonei această atracție inedită, cu scopul de a crește potențialul turistic al zonei. Au fost demarate studiile de oportunitate și se caută surse externe de finanțare.

 – Extinderea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă la nivelul Comunității Urbane Arieș – Ne dorim extinderea sistemului de transport public local din Turda la nivel regional, cu fonduri europene, prin deservirea tuturor comunelor partenere din Comunitatea Urbană Arieș. (mijloace de transport moderne electrice sau hibrid, sistem de tarifare electronic, stații de autobuz moderne, sisteme de informare a călătorilor, dezvoltarea unei autobaze și a unei autogări pentru deservirea transportului public, etc.

 – Deschiderea Minei Iosif în Salina Turda – A fost finalizat și aprobat de Consiliul Local studiul de fezabilitate pentru deschiderea și modernizarea Minei Iosif. Acesta este un proiect spectaculos care va dubla capacitatea de vizitare a obiectivului turistic și suntem încrezători că vom obține în curând fonduri europene pentru realizarea acestuia.

 Vă mulțumim că și în acest an vă plătiți la timp impozitele și

vă mulțumim tuturor pentru contribuția adusă dezvoltării orașului!

 

Cu deosebit respect,

Cristian Octavian Matei

                                                                      Primarul Municipiului Turda