Sărbătoarea iei românești la Turda

Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Teodor Murășanu” Turda, organizează în perioada 24-30 iunie 2021 expoziția județeană de pictură Sărbătoarea iei românești. Inițiativa acestei sărbători au avut-o, în 2013, membrii comunității online La Blouse Roumaine. Ia – sau cămașa tradițională purtată de femei – este considerată cea mai importantă piesă a costumului popular românesc.

Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda marchează în acest an această sărbătoare prin editarea unei cărți poștale de colecție dedicată promovării portului popular turdean. 50 de exemplare vor fi donate Salinei Turda pentru a fi dăruite primilor 50 de turiști care vizitează Salina în data de 24 iunie. Câte două exemplare vor fi donate Muzeului de istorie din Turda pentru colecția etnografică și domnului Petre Suciu, președintele Asociației colecționarilor turdeni, iar două exemplare vor fi înregistrate în colecțiile speciale ale bibliotecii.

De asemenea, iubitorii portului popular tradițional românesc și iubitorii de artă plastică pot admira în această perioadă într-o expoziție pe sfoară cele 57 de lucrări de artă plastică realizate de elevi de la Școala gimnazială „Avram Iancu” Turda, Școala gimnazială „Avram Iancu” Turda, Grădinița „Prichindelul isteț” Turda și Școala „Mihai Eminescu” Cluj-Napoca, care ilustrează ia românească.

De Ziua iei, Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda îi invită pe doritori să îmbrace o ie și să vină la bibliotecă pentru a fi văzuți sau șă-și un selfie îmbrăcat/îmbrăcată în ie, pe care să-l posteze pe pagina personală de Facebook și să eticheteze Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda.