Primul instructor român pe T-38 Talon este comandant de patrulă la Baza 71 Aeriană

Căpitan-comandor Claudiu Miclăuș-Morărescu, comandant de patrulă la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, a devenit primul pilot instructor român pe aeronava T-38 Talon.

Detașat din octombrie 2020 în SUA, acesta s-a pregătit în vederea îndeplinirii atribuțiilor de instructor pe aeronava T-38 Talon și SNR (Senior National Representative) pentru piloții români care execută misiuni de instruire în cadrul programului. Astfel, România are primul pilot instructor la ENJJPT Sheppard AFB (Euro NATO Joint Jet Pilot Training Sheppard Air Force Base).

„Fiecare este făuritorul propriului destin, iar căpitan-comandor Miclăuș-Morărescu Claudiu, prin pasiune și desăvârșit profesionalism, întregite de un proces continuu de perfecționare, își urmează visul spre atingerea celor mai nobile idealuri”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității de Forțele Aeriene Române.

Northrop T-38 Talon este un avion de antrenament construit de Statele Unite începând din anii 1960. Folosit în special pentru a forma piloți militari ar și astronauți pentru NASA, acesta a fost primul avion de antrenament supersonic și au fost construite peste 1.100 de exemplare. T-38 Talon este considerat drept unul dintre cele mai sigure avioane supersonice și se estimează că peste 60.000 de piloți au fost formați pe acest aparat.

În luna septembrie 2018, Forțele Aeriene ale SUA au anunțat că vor înlocui Talon cu Boeing T-7 Red Hawk începând cu anul 2023.