„Podul mai trainic și mai frumos” a fost dat în folosință

Luni, 13 decembrie, s-a deschis circulația pe podul peste râul Arieș la Turda pe DN1, km 444+840, cu o lună mai devreme față de termenul contractual prevăzut, anunță Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

În mai 2018 s-a realizat preluarea acestui pod situat pe DN 1, proprietate publică a statului, din administrarea Consiliului Local al Municipiului Turda, județul Cluj, în administrarea Ministerului Transporturilor și în concesiunea CNAIR, în vederea realizării lucrărilor de reparații.

În data de 3 iulie 2019, a avut loc predarea – primirea amplasamentului podului de către DRDP Cluj către Antreprenorul ARL SA.

Antreprenorul a semnalat faptul că rampele podului – racordarea acestuia cu terasamentele nu sunt în administrarea Ministerul Transporturilor/Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, iar în acest sens, predarea amplasamentului din data de 3 iulie 2019 a fost doar parțială.

Proiectarea lucrărilor de reparații necesare s-a finalizat în data de 15 ianuarie 2021, iar imediat au început lucrările de reparații care aveau ca termen contractual de finalizare data de 15 ianuarie 2022.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj anunța în iulie că au loc lucrări de reparații pe DN 1, km 444+840, la podul peste râul Arieș, fiind efectuate atunci lucrări de cămășuire elevație pilă și armare/turnare riglăs. Conform DRDP Cluj, lucrările erau în grafic încă de atunci.

În luna mai, lucrările la podul peste râul Arieș din municipiul Turda au fost întrerupte, proiectul fiind atunci întârziat cu mai bine de două săptămâni. Oamenii se plângeau că nimeni nu a mai lucrat acolo, dar și că lucrările îngreunează traficul din oraș.Antreprenorul a efectuat lucrări de consolidare a infrastructurilor și de înlocuire a suprastructurii podului.

Valoarea contractului a fost de 6.682.073,00 lei fără TVA, iar perioada de garanție este de 3 ani.

„Toate aceste demersuri au presupus multă muncă, dar ne bucurăm să vedem că eforturile noastre au dat roade și astăzi podul este reabilitat. De astăzi traficul nu va mai fi un calvar, iar noi vom putea finaliza lucrările de modernizare a străzii 22 Decembrie. Astfel, se va circula mult mai fluid, iar după realizarea bretelei A3 Vâlcele, care va scoate tot traficul greu din oraș, vom putea spune că locuim într-un oraș turistic, modern și să auzim tot mai des: e fain la Turda!”

Cristian Octavian Matei | primarul municipiului Turda

O inovație în construcții

Ca o curiozitate, primarul municipiului Turda, Cristian Matei, anunța, în luna septembrie, că va fi instalată în zona podului o cameră de luat vederi care să transmită în direct activitatea la podul peste Arieș.

„Dragi turdeni, așa cum am promis, pentru buna dumneavoastră informare cu privire la progresul lucrărilor de la pod vă punem la dispoziție camera live amplasată în zonă. Așa cum știți deja, încă de când am preluat mandatul de primar, am făcut tot ce era omenește posibil ca acest pod să intre în reparații, iar costurile să fie suportate de Ministerul Transporturilor și nu din bugetul local. Ei bine, chiar dacă a fost nevoie de multe discuții săptămânale, vizite la București, la ministere și multe compromisuri, mă bucur că astăzi vorbim despre un pod în lucru și nu despre un pod lăsat în paragină. Deși au început timid, sperăm ca ritmul lucrărilor să crească, iar la sfârșitul anului, podul să fie redat circulației”, a declarat, la momentul respectiv, primarul municipiului Turda.

.