Filiala Oprișani a Bibliotecii Municipale „Teodor Murășanu” Turda sărbătorește 13 ani în slujba comunității turdene

În 30 August se împlinesc 13 ani de la inaugurarea Filialei Oprișani a Bibliotecii Municipale „Teodor Murășanu” Turda. Evenimentul a avut loc cu ocazia Zilelor Municipiului Turda și a fost organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Turda și Societatea Culturală Filarmonia Turda.

Filiala de cartier a instituției este situată în Oprișani, pe Str. Tineretului nr. 6, în fostul internat al Liceului Teoretic „Liviu Rebreanu”, la parter, măsurând 140 mp și are două secții: una pentru adulți și una pentru copii.

Cu ocazia deschiderii oficiale au avut loc lansări de carte pentru copii ale scriitoarelor Silvia Kerim și Olimpia Sava invitate de Dana Deac. Filiala și-a început efectiv activitatea din 1 septembrie 2008. Programul cu publicul este de Luni până Vineri, între orele 8-15.30. La inaugurare Filiala Oprișani număra peste 6000 de volume de bibliotecă, din care 32% cărți pentru copii, iar la secția pentru copii s-a organizat și o Ludotecă. De atunci numărul cărților a crescut an de an, ajungându-se acum la peste 10.000 de cărți și peste 100 de jocuri. Utilizatorii pot împrumuta câte 2 cărți, și un joc, pe un termen de două săptămâni. Cele peste 100 de jocuri de aici pot fi utilizate atât la sediul filialei, cât și acasă.

De asemenea, Filiala Oprișani a bibliotecii publice turdene derulează an de an proiecte cultural-educative în parteneriat cu unitățile preșcolare și școlare din municipiul Turda și cu alți actori culturali din mediul asociativ, în special cu Asociația „Împreună pentru Voi” coordonată de Dana Pașca.

Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda este un punct de reper important în arsenalul cultural pe care Turda îl are în momentul de față. Ea joacă un rol activ, de poartă către cunoaștere.

Pentru a marca cei 13 ani de activitate, în perioada 11- 31 August 2021 la Filiala Oprișani a Bibliotecii Municipale „Teodor Murășanu” Turda se vor face înscrieri gratuite la filială. De asemenea, cu acest prilej va fi demarat Proiectul „Salvează o carte, ia-o acasă!”, o campanie pentru protecția mediului având ca scop salvarea de la topire a cărților la care au renunțat unii turdeni și susținerea lecturii în rândul comunității. În cadrul acestui proiect, utilizatorii Filialei care intră în instituție pot să își aleagă 1-2 cărți pe care le primesc cadou din partea bibliotecii. Cărțile provin din donații și sunt expuse pe holul bibliotecii, la intrarea în clădire, într-un loc special amenajat iar această inițiativă vine în întâmpinarea dorin­țelor unora sau altora de a avea o bi­bliotecă acasă sau, de ce nu, la o școală, instituție. Cititorii au o gamă largă din care pot alege, volumele dinsponibile făcând parte din domenii cum ar fi: literatură, istorie, drept, matematică, filozofie, științe, volume de poezii și multe altele.