Expoziție de acuarelă a binecunoscutului artist plastic turdean Cornel Vana, la Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda

Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda organizează în perioada 1-29 Octombrie 2021 expoziția personală de acuarelă semnată Cornel Vana, pictor de excepție și artist de marcă al Turzii, a cărui creație este recunoscută în plan național și internațional. Expoziția se intitulează „România pusă în ramă” și poate fi vizitată zilnic, de luni până vineri, între orele 7.30 și 17.45 (sâmbăta și duminica instituția fiind închisă). Intrarea este gratuită.

Cornel Vana s-a născut în 10 martie 1957 în Cacova Ierii, comuna Iara, județul Cluj și locuiește de zeci de ani în municipiul Turda. Este absolvent al Școlii Populare de Artă Cluj (1980). De când a debutat cu expoziția sa personală, în anul 1985, în Sala Expo din Turda, are sute de expoziții personale ducând numele Turzii atât în alte orașe din România, cât și peste hotare. De asemenea, lucrările sale au putut fi admirate în mii de expoziții de grup. Lucrările sale au fost prezentate și îndelung apreciate în diferite galerii la Târguri Internaționale de Artă din Turda, Cluj-Napoca, Tg. Mureș, Satu Mare, București, Chișinău, Alba Iulia, Florența- Italia, Sinaia, Londra, Budapesta, Angouleme, Puylarens și Salle de Breffroi (Franța), Sălciua, Sibiu, Teiuș, Tg Jiu, Sighișoara, Albac, Hunedoara, Baia Mare, Avrig, Bacău, Dej, Sângeorz, Osnabruck și Loningen Volksbank (Germania), New York și Denver-Colorado (SUA), Olostrom, Solvesburg, Vaxjo și Malmo (Suedia) etc. Cu ocazia Centenarului Marii Uniri a participat cu lucrări la evenimentul intitulat „O sută de artiști pentru România” desfășurat la Sala Parlamentului din București (2018). A fost invitat și a participat la numeroase tabere de creație și a participat la mai multe simpozioane de artă.

În perioada 2006-2010 a fost Guvernatorul Societății Culturale Filarmonia Turda. Are numeroase apariții în organisme mass-media și reviste de cultură. Lucrările plastice realizate de el ilustrează coperțile a peste 30 de cărți de poezie ale unor cunoscuți autori. A publicat volumele de poezie: „Cel care îşi numără paşii”, „Rosturi”, „Monografia Cacova Ierii”, „Păpuşa din iarbă”, „Și tu locuieşti în rana mea” și numeroase albume de artă plastică cu lucrările sale. Este membru al cenaclurilor “Pavel Dan” și “Quo Vadis” din Turda și „Octavian Goga” din Cluj- Napoca. Este membru VisArta, membru al Asociației Artiștilor Plastici a județului Cluj și colaborator al mai multor asociații și uniuni de creație din țară. Lucrările sale apar în antologiile: „Dor de dor”, „Simfonia luminii” Cenaclul literar „Octavian Goga” Cluj-Napoca 2010, „Peregrini prin timp”, „Scriitori clujeni”.

Distins de către „American Biographical Institute” în 2001. Este Cetățean de onoare al comunei Iara, jud. Cluj, i s-a conferit Diploma de Excelență a Clubului Rotarienilor, Diploma de “Artist al anului” (2006), i s-a conferit Diploma specială pentru promovarea imaginii municipiului Turda de către Primăria Turda. A fost onorat cu 50 de diplome oferite de instituții de cultură și persoane fizice pentru activități culturale, tabere de creație sau alte contribuții aduse culturii naționale.