Bilanțul Primăriei Municipiului Turda pentru anul 2021. Peste 40 de proiecte elaborate de administrația publică locală pentru perioada 2021-2027

Deși anul 2021 a continuat să fie unul greu, cu multe provocări, datorită dumneavoastră stimați cetățeni ai municipiului Turda și datorită numeroaselor fonduri europene și guvernamentale atrase, orașul nostru a beneficiat în ultimii ani de o creștere semnificativă a secțiunii de dezvoltare. Bugetul local total al anului 2021 este de 359.729.271, din care:

– secțiunea de funcționare – 107.842.659 lei, respectiv 29,98 %

– secțiunea de dezvoltare – 251.886.612 lei, respectiv 70,02 %

Încă de la începutul activității ne-am concentrat și rămânem axați în continuare pe dezvoltare, pe facilitarea accesului la serviciile publice, pe asigurarea unui sistem de învățământ modern în clădiri reabilitate și modernizate conform ultimelor norme, pe servicii medicale performante, pe un turism integrat la nivelul municipiului cu zone de agrement generoase, altfel spus, proiectăm viitorul SMART CITY Turda.

Dezideratul actualei administrații rămâne același – să avem un oraș turistic modern nu doar pentru turiști, ci și pentru ca noi, turdenii să ne simțim bine în orașul nostru – adică ACASĂ.

Vă prezentăm principalele investiții realizate în anul 2021, dar și proiectele prin care continuăm dezvoltarea Turzii cu bani europeni, fonduri guvernamentale sau alte finanțări atrase conform legii.

INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ LUCRĂRI FINALIZATE

2021

28 DE STRĂZI ȘI 5 ZONE/CURȚI INTERIOARE

Finanțare guvernamentala – PNDL –Cartier Industrial

1. Str. Putna

2. Str. Arieșului

3. Str. Alecu Russo

4. Str. Nicolae Teclu

5. Str. Ceferiștilor

6. Str. Depoului

7. Str. Cosmin

8. Str. Brebeneilor

9. Str. Bogata

10. Str. Moților

Finantare europeana – POR – Modernizare coridoare de mobilitate urbană

11. Str.Andrei Șaguna

Finanțare europeană – Cartier Băi

12. Str. Câmpului

13. Aleea Durgăului

14. Aleea Mureș

15. Str. Castanilor

16. Aleea Băilor

17. Str.George Enescu

18. Str. Gheorghe Dima

19. Str. Barbu Lăutaru

20. Str. Alunișului

Finanțare buget local – proiecte de infrastructura urbana:

21. Str. Amurgului

22. Curte interioară – C.Victoriei 118

23. Curte interioară – C.Victoriei 122

24. Curte interioara C. Victoriei 124

Finanțare buget local:

25. Sens giratoriu Constructorilor- Plopilor

26. Str. Câmpia Cristișului

27. Str. Cocoșului

28. Str. Turturelelor

29. Parcare strada Lianelor

30. Str. Gheorghe Marinescu

31. Str. Curcubeului

32. Carosabil –strada Alba Iulia

33. Cetatea Colțești

În ceea ce privește infrastructura rutieră, în acest an am reușit să finalizăm încă 33 de lucrări de modernizare! Tot mai multe străzi au prins contur și s-a reușit diminuarea disconfortului generat de șantierele în lucru.

În total, în perioada 2016 – 2021, peste 100 de străzi sau zone/curți interioare au fost rehabilitate și modernizate.

Întreaga strategie de asfaltare a străzilor a fost corelată cu lucrările de modernizare ale sistemului de apă și canalizare gestionat de Compania de Apă Aries SA. Astfel, pe lângă infrastructura rutieră modernă de care se bucură cele peste 100 de străzi finalizate, locuitorii străzilor beneficiază și de rețele de apă și canalizare noi.

La acest moment avem încă 13 șantiere deschise, multe dintre ele fiind cu lucrările într-o etapă avansată.

LUCRĂRI ÎN DESFĂȘURARE 13

ȘANTIERE DESCHISE

Modernizare coridoare de mobilitate urbană – fonduri europene

1. Str. Alexandru Ioan Cuza – 80%

2. Str. Libertății – 80%

3. Str. Axente Sever – 80%

4. Str. 22 Decembrie 1989 – 60%

5. Gheorghe Lazăr – 80%

6. Andrei Mureșanu – 50%

7. P-ța 1 Decembrie 1918 -80%

Finanțare Guvern – PNDL – Cartier Industrial

8. Str. Fabricii – 65%

9. Str. Horticulturii – 70%

10.Str. Negru Vodă – 45%

Finanțare de la buget local – Proiecte Urbane

11.Curte interioară Calea Victoriei 102-110 – 65%

13.Str. Calea Victoriei 128-130 – 5%

Finalul anului 2021 a însemnat și reluarea circulației pe podul de peste Arieș, situat pe DN1 (E81) km 444+840. După multiplele demersuri întreprinse şi susținute încă din 2016, în luna decembrie 2021 au fost finalizate lucrările de reabilitare a podului. Prin perseverență, implicare și solicitări la nivel de administrație publică centrală podul a fost reabilitat, costurile fiind suportate de catre CNAIR.

PROIECTE FINALIZATE:

Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Municipiul Turda, Piața Republicii nr. 43 și str. Libertății nr. 2, bl. 53.

Au fost realizate lucrări de îmbunătățire a izolației termice a anvelopei clădirii, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent din spațiile comune cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.

DIGITALIZARE

A fost implementat proiectul „ADEPT – Administrație digitală eficientă pentru cetățenii din Turda”.

În data de 01 iulie, a fost lansat portalul de servicii online care oferă posibilitatea cetățenilor să acceseze online peste 14 servicii publice noi.

În cadrul aceluiași proiect au fost retrodigitalizate peste 2.000.000 de documente. Astfel, funcționarii au acces rapid la arhiva instituției reducând timpul de răspuns la solicitările cetățenilor.

Totodată, este în curs de implementare și proiectul “eTurda – Debirocratizare prin digitalizare în administrația publică”, care își propune reducerea birocrației prin soluții informatice destinate siguranței publice, asistenței sociale și SCIM. Acest proiect se va încheia în luna iulie a anului viitor. Desigur, nu ne vom opri aici, căutăm în permanență soluții smart care sunt în beneficiul cetățenilor.

Anul acesta municipiul nostru a câștigat premiul 𝐄𝐱𝐜𝐞𝐥𝐞𝐧ță î𝐧 𝐃𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 / 𝐒𝐦𝐚𝐫𝐭 𝐂𝐢𝐭𝐲, în cadrul Galei AMR pentru performanțe deosebite în procesul de reducere a birocrației prin implementarea de soluții software la nivelul instituției.

SĂNĂTATE

În acest an mai multe secții din cadrul Spitalului Municipal au fost dotate cu aparatură de ultimă generație care îmbunătățesc actul medical prin diagnosticarea și tratarea pacienților în cele mai bune condiții.

Având în vedere problemele generate de pandemia covid 19 investițiile majore au fost la Secția de Terapie Intensivă care a fost dotată cu:

• aparat mobil pentru epurare extrarenală (hemodiafiltrare), în premieră se vor putea efectua acte de hemodializă pentru pacienții care au această nevoie.

• paturi speciale de terapie intensivă, de ultimă generație, echipate cu funcții precum: ventilatoare, injectomate, monitoare individuale și stație centrală de monitorizare.

• aparate pentru ventilație mecanică de înaltă performanță

• stații mobile pentru administrare fluide și medicamente (fiecare cu 8 seringi electrice +2 pompe de perfuzie + 1 multipompă)

• sisteme de încălzire externă a pacientului

• EKG portabil

• aparat de monitorizare hemodinamica complex

• sistem de răcire pacient critic.

De asemenea, au fost alocate fonduri pentru investiții în aparatură modernă și la secția de urgențe, blocul operator, secția de oftalmologie, cardiologie și medicină internă.

Dotări 2021 Spitalul Municipal Turda

FINANȚARE BUGET LOCAL PENTRU DOTĂRI – achiziții noi 2021

Uretrotom Ottis

Triciclu electric transport alimente

Monitoare functii vitale cu statie

Sterilizator cu abur

FINANȚARE DOTĂRI SUPLIMENTARE – conform anexa

Electrocardiograf

Injectomat

Perimetru computerizat

Proiector teste

Targă consultații

Ventilator portabil

FINANȚARE DOTĂRI SUPLIMENTARE ȘI DSP

Incubator închis standard

Incubator deschis standard

Licențe MS server

Licențe CALL server

Paturi speciale de terapie intensivă

Aparate pentru ventilație mecanică de înaltă performanță

Stații mobile pentru administrare fluide

Sisteme de încălzire externă a pacientului

EKG portabil

Aparate mobile pentru epurare extrarenală

Aparat de monitorizare hemodinamică complexă

Sistem de răcire pacient critic

Suma la care se ridică toate aceste investiții este de peste: 1.660.000 lei – fonduri de la buget local, Consiliul județean și Ministerul Sănătății.

Ei bine, dragi turdeni, astăzi vedem rezultatele muncii depuse încă de acum 5 ani când am început să investim în sistemul sanitar din oraș. În anul următor vom continua aceste investiții prin 3 proiecte majore de dezvoltare:

1. Modernizare și reabilitare energetică clădire și dotare principală Spitalul Municipal Turda, valoarea estimată 10.000.000 Euro, finanțare prin PNRR.

2. Extinderea și dotarea Spitalului Municipal Turda, proiect care presupune o investiție de aproximativ 40.000.000 Euro. Este în curs de elaborare studiul de fezabilitate pentru cerere finantare prin PNRR sau POS.

3. Construcție și dotare ambulatoriu integrat nou, studiu de fezabilitate pentru acest proiect va fi demarat în ianuarie 2022, având o valoare de aproximativ 15.000.0000 Euro – finantare prin PNRR sau POS

MĂSURI COVID:

Au fost amenajate trei centre de vaccinare pentru ca circa 352 de persoane să poată fi vaccinate zilnic.

Până în luna decembrie, doar la centrul de vaccinare de la Colegiul Național Mihai Viteazul au fost vaccinate aproximativ 41.000 persoane.

PROIECTE ÎN IMPLEMENTARE

INFRASTRUCTURĂ SPORTIVĂ

Sală de sport competițională de nivel internațional – strada Stadionului.

Ritmul de lucru de pe acest șantier este copleșitor, în luna noiembrie a acestui an au început deja lucrările la construcția interiorului. Prin realizarea acestui proiect spectaculos sportul turdean va putea fi practicat la cele mai înalte standarde, într-o sală competițională dotată corespunzător.

INFRASTRUCTURĂ SOCIALĂ

În 2021 au avansat considerabil lucrările de construire a noului ansamblu de locuințe care va cuprinde 72 de apartamente sociale pe strada Negru Vodă. Valoarea totală a obiectivului este de 20.020.692,81 lei, proiectul fiind finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Totodată, în acest an, se continuă lucrările la blocul de locuințe pentru tineri de pe strada Zambilelor. Proiectul este finanțat de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), valoarea investiției fiind de 7.441.293 lei.

INFRASTRUCTURĂ EDUCAȚIONALĂ

Anul acesta am continuat investițiile în infrastructura educațională. Astfel, trei unități de învățământ beneficiază de lucrări de modernizare prin proiectele:

1. Reabilitarea, extinderea și dotarea grădiniței cu program prelungit “Prichindelul Isteț” și Creșa Nr. 4 – proiect în implementare, au fost demarate lucrările.

2. Reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței cu program prelungit Sfânta Maria + Structura și Creșa nr. 5”. – se lucrează la proiectul tehnic, după avizarea lui se va trece la execuția lucrărilor.

3. Reabilitarea, extinderea și dotarea creșei Poiana cu Castani, proiect în implementare care prevede reabilitarea imobilului de pe strada Mihai Eminescu nr. 21, în vederea înființării unei noi unități de învățământ antepreșcolar.

Totodată, în acest an am intrat pe lista celor 138 de proiecte aprobate la finanțare pentru construirea unei creșe în orașul nostru.

INFRASTRUCTURĂ TURISTICĂ

Au început lucrările de modernizare finanțate prin POR: Restaurarea, punerea în valoare şi introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii a V-a Macedonica, Potaissa-Turda”.

Castrul Roman va deveni un obiectiv turistic unic in zona, care se va alătura Salinei Turda și celorlalte obiective turistice și istorice importante ale orașului.

Tot in acest an, au început lucrările de decontaminare a sitului poluat de la Poșta Rât. Terenul de la Poșta Rât va deveni spațiu verde după ce solul va fi decontaminat în totalitate. Proiectul presupune lucrări foarte ample.

Solul decontaminat va fi acoperit cu un strat de pământ vegetal, înierbat, urmând ca apoi să fie plantați arbori.

PROIECTE ÎN IMPLEMENTARE

Clădirea Fostei Judecătorii din centrul Turzii, reabilitată cu bani europeni și transformată într-un centru de cultură inedit, deschis tuturor turdenilor și turiștilor care ne vor călca pragul.

De asemenea, prin proiectul cu finanțare europeană: “Reabilitarea, modernizarea și dotarea Teatrului Aureliu Manea”, instituția culturală va fi modernizată complet, atât în interior cât și la exterior. După finalizarea lucrărilor, cultura urbană, procesul de creație, dar și infrastructura culturală vor cunoaște noi valențe care vor duce la dezvoltarea durabilă pentru generațiile de azi și de mâine.

Muzeul de Istorie Turda va avea o secție etnografică, proiectul este finanțat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional și are valoarea totală de 3.377.027,30 lei.

În data de 30 iunie 2021, proiectul “Reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii cinematografului cu 2 săli de spectacole – 500 locuri – situat în municipiul Turda, strada Tineretului, nr. 1, jud Cluj” a fost inclus pe lista sinteză a obiectivelor de investiții care urmează să fie finanțate de CNI, în cadrul subprogramului „Săli de cinema”.

În curs de implementare sunt și proiectele:

• “Restaurarea, consolidarea, modernizarea și punerea în valoare a clădirii Primăriei municipiului Turda – monument istoric având cod de clasificare CJ-II-m-B-007788 situată in municipiul Turda, Piața 1 Decembrie 1918 nr.28, județul Cluj”

• Regenerarea zonei Obelisc Mihai Viteazu prin crearea unui nou parc public în municipiul Turda.

• Pe lângă Sala Polivalentă, Turda a aplicat si sperăm să beneficiem de încă 4 proiecte de investitii in baze sportive importante, proiecte incluse pe lista sinteză a obiectivelor de investiții (din cadrul subprogramului “Complexuri sportive”.

PROIECTE ÎN PREGĂTIRE

În noul exercițiu fnanciar am pregătit peste 40 de proiecte prin care am gândit dezvoltarea și modernizarea orașului în toate domeniile. Vă prezentăm mai jos câteva din proiectele majore pentru fiecare domeniu.

Infrastructură rutieră și mobilitate urbană:

• Coridor strategic integrat de mobilitate urbană – Axa Sudică Turda – Câmpia Turzii, (accesibilitate rapidă a zonelor socio-economice din Turda – Câmpia Turzii la Autostrada A3).

Axe turistice:

• Axa Turistică Vest în Municipiul Turda, județul Cluj – prin acest proiect va fi creată accesabilitatea rapidă de la intrarea dinspre Cluj Napoca spre obiective turistice strategice.

• Axa Turistică Turda Est – astfel va fi creată accesabilitatea rapidă spre obiective turistice din oraș și la intrarea în municipiu dinspre Târgu Mureș.

• Axa Turistică accesibilitate Monument Istoric „Castrul Roman”.

Coridoare de mobilitate urbană:

• Coridor integrat de mobilitate urbană „P-ta 1 Decembrie – str. Abatorului – str. Petru Maior – str. Rasaritului” – Axa Vest-Est.

Prin acest proiect se va face interconectarea Cartierului Central cu Cartierele Poștarât si Oprișani. De asemenea, proiectul prevede și desfințarea parțială și reconversia Casei de Cultură.

• Coridor integrat de mobilitate urbană „Petru Maior – Plopilor” – Axa Vest-Est.

• Coridor integrat de mobilitate urbana „Alba Iulia”.

• Coridor integrat de mobilitate urbana „Dr. I. Rațiu-Dragalina”.

• Coridor integrat de mobilitate urbana „Gh. Baritiu-Bucovinei-Ion Corvin”.

• Coridor integrat de mobilitate urbana „Traian-Crisan-Brancoveanu”.

• Coridor integrat de mobilitate urbana „Câmpiei – Intrarea Stadionului”.

• Coridor integrat de mobilitate urbana „Câmpiei – Luncii”.

• Coridor integrat de mobilitate urbana „Castrul Roman” – accesibilitate facila din zona centrală spre „Castrul Roman” (str. Romana – str. Cetatea Romana – str. Castrului Roman – str. Ion I. Russu – Aleea Corbului)

Coridoare albastre, spații verzi – mobilitate urbană

• “Amenajarea culoarului pietonal și velo pe malul Arieșului, în municipiul Turda, judetul Cluj”

• “Amenajarea traseului pietonal Pârâul Racilor, în municipiul Turda, județul Cluj”

• Regenerarea zonei degradate din Cartier Băi Sărate, Turda, prin crearea unui nou parc urban public

Funcțiuni servicii publice pentru comunitate – regenerare urbană

• Piata agroalimentară central Turda – Piata Republicii nr.28, Turda, judetul Cluj”

• Piața Agroalimentară Micro III Turda

Sănătate

• Extinderea si dotarea Spitalului Municipal Turda

• Construire si dotare ambulatoriu integrat nou pentru Spitalul Municipal Turda

• Modernizare si reabilitare cladire principala Spital Municipal Turda si dotari

Turism/Agrement/Sport

• Aqua-Park Arieș

• Bazin Olimpic

• Extindere Salina Turda – Mina Iosif

Digitalizare

• Mobilier urban smart și sistem integrat de supraveghere video pentru creșterea conectivității, siguranței și prevenirea infracționalității în municipiul Turda.

Încheiem anul cu un bilanț generos, cu o multitudine de proiecte prin care în anii următori vom dezvolta Turda și mai mult!

Mulțumim tuturor turdenilor pentru înțelegerea și răbdarea de care au dat dovadă în anul 2021 dar și partenerilor și colaboratorilor care și în acest an ne-au oferit tot sprijinul pentru dezideratul nostru!

Vă dorim un 2022 mai bun, cu multă sănătate, mai prosper și plin de reușite!