Artă populară maghiară regiunea etnografică Țara Călatei, într-o expoziție în vitrina Bibliotecii Municipale din Turda

Primăria Municipiului Turda, Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda și Liceul Teoretic „Josika Miklos” Turda organizează în perioada 21-31 Ianuarie 2022 o expoziție de artă populară maghiară din Țara Călatei din colecția Gizellei Jakab, expoziție organizată în vitrina sediului central al instituției.

Pe 22 Ianuarie maghiarii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Culturii Maghiare, zi aleasă în cinstea lui Kölcsey Ferenc (8.08.1790- 24.08.1838), un poet, critic literar și politician maghiar. Expoziția organizată cu acest prilej la Turda pune în valoare frumoasele broderii, artă populară maghiară cusută, din cunoscuta regiune etnografică Țara Călatei din județul Cluj. Exponatele de etnografie aparțin familiei turdencei Gizella Jakab, bibliotecară la Liceul Teoretic „Josika Miklos” din Turda. Expoziția cuprinde textile brodate în tehnica írásos de Doamna Gizella Halmagyi, mama Gizelei, și Ida Gyulai, mătușa sa, ceramică de Corund și câteva cărți despre arta populară din Călata.

Maghiarii îi spun Kalotaszeg, românii, Țara Călatei, și zona este cuprinsă între Huedin şi Cluj. Este o zonă interesantă din punct de etnografic. Arta populară a zonei Călata (Kalotaszeg) a atras de multă vreme atenția cercetătorilor, artiştilor şi a publicului larg maghiar încă din ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea, prin bogăție, diversitate şi personalitate. În zonă, brodatul se numește „cusut”, iar textilele brodate „cusături”. Tehnicile utilizate sunt: după desen (scris), numit írásos, pe fir, în cruci duble și cu tăieturi. Denumirea „írásos” se referă la desenarea prealabilă a modelului pe pânză. Expoziția prezintă piese realizate în ultimii 39 de ani, cu o importantă valoare estetică, istorică și identitară și face referire la impactul acestui tip de broderii asupra interioarelor.

Gizella Halmagyi, un meșter popular a cărei faime a depășit de mult timp hotarele României, este acum pensionară. A fost timp de 39 de ani învățătoare la Plăiești. Acolo a fost repartizată imediat după terminarea studiilor, pe când avea 19 ani, și acolo l-a cunoscut pe soțul său, tot învățător. La Plăiești au locuit lângă Casa parohială, iar cele două familii, cea a preotului, și cea de învățători, s-au împrietenit. Preoteasa Irma Kiss a inițiat-o atunci pe tânăra învățătoare în broderia maghiară din zona Țării Călatei. Și de atunci, de la 19 ani, nu a trecut o zi fără ca mama Gizelei să brodeze ceva. În ultimii ani de activitate aceasta a lucrat la Grădinița sezonieră din Plăiești unde iarna avea cele 3 luni de vacanță, când venea acasă.

Într-o astfel de vacanță, timp de 3 luni a cusut 22 de perne. A devenit atât de pasionată, încât, cu timpul, a devenit creatoare de modele în tehnica nagyírásos, fiind căutată acum de multă lume. Coase de la perne ornamentale tradiționale, realizate pe pânză țesută în casă sau szalon vaszon adusă din Ungaria, la peretare, fețe de masă, draperii, straițe, aplicații pe haine moderne, dar și învelitori pentru cărți, semne de carte. Cei care vizitează Biserica Unitariană din Turda pot admira frumoasele broderii de acolo și de pe învelitorile Bibliei, a cărților de rugăciuni și de cântece bisericești. În broderiile sale, Gizella Halmagyi folosește ața de bumbac de tip Volga, de Tălmaciu, de culoarea roșie și albastră, tradiționale pentru cusăturile din Țara Călatei, dar în ultimii ani, a mai folosit și ață de culoare albă.

Fiind expusă în vitrină, expoziția va putea fi vizitată zilnic.